Ikon för Rikstermbanken

stafett

svensk term: stafett
användningsområde: inom datakommunikation
definition:

bevis på sändningsrätt

anmärkning:

Den allmänna betydelsen av token är ”pant”, ”pollett”, ”stafett(pinne)”. Stafett ensamt kan även syfta på pinnen som vidarebefordras (Nationalencyklopedins ordbok). Stafett som svensk term rekommenderades redan i Dataordboken (1989) (SS 01 16 01).

I ett turordningsnät (eng. token-ring network) är datorerna anslutna i en ringstruktur och rätten att sända går i tur och ordning runt i ringen – endast den dator som för tillfället innehar stafetten, dvs. beviset på sändningsrätten, får sända. Nättypen var ursprungligen en IBM-produkt som sedermera blev internationell standard (ISO 8802). Termens varumärkeskaraktär gjorde att token-ringnät blev en etablerad fackterm även på svenska. Sådana nät är dock mindre vanliga i dag.

Termen token används emellanåt oöversatt i svenskan i den här betydelsen. Om man nu måste göra det får termen lämpligen följande böjning: ”ett token, flera token”. För att slippa bestämda former som ”toknet” och ”toknen” använder man omskrivning: ”detta token”, ”dessa token”.

engelsk term: token
 
källa: Svenska datatermgruppen: Ordlista + förkortningar (ej frågor och svar) | 2012