Ikon för Rikstermbanken

Sökresultat och träfflista

Så här visas sökresultatet

Sökresultatet visar antalet träffar och en träfflista, det vill säga en lista av komprimerade termposter. Så här ser sökresultatet ut vid sökning på student:

Om du för muspekaren över en termpost markeras den med en bakgrundsfärg. För att se hela termposten klickar du på den. Då visas hela termposten i en egen ruta till höger i marginalen. Du kan där också klicka på ”Öppna termposten i en ny flik”.

Sortering av träfflistan

Termposterna i träfflistan är sorterade i alfabetisk ordning. När den principen inte räcker, t.ex. när det finns flera träffar med samma huvudterm eller när samma term finns på flera språk, tillämpas andra principer. Nedan finns ett exempel på hur träfflistan sorteras vid en sökning på optik.

Skärmdump på träfflistans sortering vid sökning på optik

I det här exemplet tillämpas följande sorteringsprinciper för träfflistan: 

  • Kronologi: första träffen med investering kommer från den senast utgivna källan.
  • Grad av exakthet: träffar med investering visas före träffen med avkastning på investering.
  • Plats i termposten: träffen med avkastning på investering visas före träffarna där investering finns i anmärkningsfältet och definitionsfältet.

Om du får träffar på flera språk kommer träffar i svenska termfält normalt först. Därefter sorteras träffarna på andra språk i följande ordning: engelska, tyska, franska, spanska, katalanska, latin, danska, färöiska, isländska, norskt bokmål, nynorska, norska, bosniska/kroatiska/serbiska, polska, ryska, grekiska, finska, meänkieli, estniska, nordsamiska, grönländska, turkiska, kurdiska, arabiska, japanska (transkriberade enligt systemet kunreisiki) och romska.

Avgränsa sökresultatet

När du har gjort en sökning kan du avgränsa ditt sökresultat genom att använda funktionen ”Avgränsa sökresultatet” i högermarginalen bredvid träfflistan. Där kan du göra följande avgränsningar:

  • Välj källspråk för sökordet. Med hjälp av denna avgränsning visas de termposter som innehåller sökordet på det valda språket:  Skärmdump på källspråk för sökordet
  • Visa termposter där definitioner på följande språk ingår. Med hjälp av denna avgränsning visas termposter som innehåller definitioner på det valda språket. Observera att du måste klicka fram termposten i dess helhet för att se definitionen. En och samma termpost kan innehålla definitioner på flera språk. Skärmdump på termposter där definitioner på följande språk ingår
  • Visa termposter där termer på följande språk ingår. Med hjälp av denna avgränsning visas termposter som innehåller termer på det valda språket. Observera att du måste klicka fram termposten i dess helhet för att se termer. En och samma termpost kan innehålla termer på flera språk.Skärmdump på termposter där termer på följande språk ingår