Ikon för Rikstermbanken

elektronisk (2)

svensk term: elektronisk (2)
användningsområde: inom teknik
definition:

som avser eller utnyttjar joners eller elektroners rörelse i vakuum, gas eller halvledare

anmärkning:

Vi rekommenderar att elektronisk används när man mer allmänt vill benämna teknik eller överföring som har skett med datorstöd eller någon annan form av elektronisk utrustning, som i elektroniskt dokument, elektronisk signatur, elektronisk handel, elektronisk post.

Vi anser att digital hör hemma i sammanhang som specifikt rör hur data representeras och lagras. Man säger inte att disketter och dvd-skivor är elektroniska, utan att de är magnetiska respektive optiska, men det som lagras är digitala data. Elektroniska system bygger i regel på lagrade digitala data, men för det behöver de alltså inte nödvändigtvis kallas digitala system.

Digital och elektronisk används i dag (2012) ofta onyanserat och ibland synonymt, t.ex. i sammanhang som rör signaturer, handlingar och urkunder. Framför allt används digital oprecist med allmän syftning på datorer och internet, t.ex. i uttryck som digital agenda, digital delaktighet, digitalisering (ökad användning av datorer och internet).

Skillnaden mellan digital och analog blir tydlig när det gäller olika mätinstrument. En digital termometer visar temperaturen direkt med siffror, medan en analog termometer visar den med visare, stapel eller liknande. (Ett exempel på ett annat analogt instrument är den typiska hastighetsmätaren i en bil.) Nu för tiden är emellertid analoga mätinstrument ofta även elektroniska eftersom elektronik ingår i de flesta.

engelsk term: electronic
 
källa: Svenska datatermgruppen: Ordlista + förkortningar (ej frågor och svar) | 2012