Ikon för Rikstermbanken

domänadress

svensk term: domänadress
definition:

adress till en dator eller till en organisation e.d. på internet

anmärkning:

En domänadress är det som står efter de dubbla snedstrecken i webbadresser (men före ett eventuellt senare snedstreck) och efter @ i e-postadresser.

Domänadresser består ofta av ett datornamn – www i exempel 1 – följt av ett domännamn (eng. domain name) – dotterbolag.företag.se i exempel 1.

Man talar också om toppdomän (eng. top-level domain, TLD) och underdomän (eng. sub domains): I exempel 1 är toppdomänen ”se” (utan punkt), ”företag” en underdomän till ”se” och ”dotterbolag” en underdomän till ”företag.se”.

Det som står till vänster om @ i en e-postadress styr till vem eller vilka i domänen som e-brevet levereras och är adressens lokaldel (eng. local part). Om e-brevet ska gå till bara en person har lokaldelen oftast formen förnamn.efternamn (där det inte får finnas andra bokstäver än a–z; arbete med att ändra detta pågår nu, 2012). Ska e-brevet i stället levereras till en grupp, funktion eller organisation inom domänen, används oftast ett beskrivande kortnamn, t.ex. ledning@example.se, registrator@chalmers.se eller info@sprakradet.se. Sådana adresser kallas ibland funktionsadresser.

Ibland är det användarens användarnamn som utgör lokaldelen av e-postadressen. Detta har lett till att denna del av e-postadressen också ibland kallas ”användarnamn” (i stället för lokaldel), vilket är olämpligt. Se vidare ordlistartikeln om användarnamn.

Ett annat skäl är att i många sammanhang på webben används hela e-postadressen som användarnamn (”user name”) i samband med identifiering.

exempel:

Exempel 1: I webbadressen http://www.dotterbolag.företag.se/ är domänadressen ”www.dotterbolag.företag.se”.

Exempel 2: I e-postadressen maria.jansson@dotterbolag.företag.se är domänadressen dotterbolag.företag.se.

engelsk term: domain address
 
källa: Svenska datatermgruppen: Ordlista + förkortningar (ej frågor och svar) | 2012