Ikon för Rikstermbanken

cd-skiva

svenska termer: cd-skiva
cd
definition:

skiva som kan innehålla en stor mängd information (ljud, text eller bild) lagrad i kodad form och som avläses med hjälp av laser

anmärkning:

Eftersom cd är en förkortning av compact disc ’kompaktskiva’ och disc betyder just ’skiva’ borde cd-skiva bedömas som tautologiskt och därför oriktigt. Man skulle ju inte säga kompaktskiveskiva. Men eftersom förkortningen cd har slagit igenom i stället för kompaktskiva både för skivan och för avläsaren liksom för tekniken, måste man acceptera cd-skiva; ordet kan behövas för att förtydliga att man avser skivan och inte apparaten.

I många fall är cd(-skiva) helt enkelt en kortform för cd-rom(skiva). Men eftersom vi i dag i ökande grad även får vänja oss vid cd-r och cd-rw, är det bäst att precisera sig och skriva ut cd-rom, cd-r, cd-rw osv.

Skriv cd med små bokstäver i stället för CD. Initialförkortningar som cd (compact disc) brukar till en början ofta skrivas med versaler. Efter hand som uttrycket och företeelsen blir mer bekant brukar man skriva dem med små bokstäver. Jämför mc (motorcykel), tv (television), wc (water closet), gd (generaldirektör), vd (verkställande direktör).

Man kan undvika att böja cd i plural genom att ta till samma lösning som för plural av orden tv, radio och video (tv-apparater, radioapparater, videofilmer, videoapparater), nämligen att lägga till ett efterled som går lätt att böja: cd-skivor, cd-spelare, cd-läsare.

 
källa: Svenska datatermgruppen: Ordlista + förkortningar (ej frågor och svar) | 2012